HET LEGER
Het Romeinse leger
Het Romeinse leger was tijdens de Romeinse republiek een van de sterkste legers van dat moment. Telkens als de Romeinen een gebied veroverden, moesten er soldaten geleverd worden door het veroverde gebied. Deze nieuwe soldaten werden opgeleid en in de verschillende Romeinse legioenen geplaatst. Hoe meer veroveringen er plaatsvonden, hoe groter het Romeinse leger werd. Verschillende volkeren werden door de Romeinen overwonnen en ingelijfd in het Romeinse Rijk. Het succes van de Romeinse legioenen was te danken aan:
A) Een goede organisatie:
- Gebruik van rangen:
Het Romeinse leger was zeer goed georganiseerd. Zo gebruikten de Romeinen als eerste volk verschillende rangen in het leger. Soldaten die zich bewezen hadden in de strijd voor moed, opoffering en bedenken van strategieën verkregen vaak al snel een hogere rang. Binnen elk legioen had men:
- Hoge officieren (Commandant van het leger)
- Middenklasse officieren (Dagdagelijks bestuur van het leger)
- Lage officieren (Voor de eer van het leger)
- Goede uitrusting:

Daarnaast waren de soldaten van top tot teen goed uitgerust. Bij andere volkeren moesten de soldaten zelf voor hun uitrusting zorgen. Bij de Romeinen kregen de soldaten hun uitrusting van Rome. Een Romeinse soldaat herken je meteen aan zijn speer en groot schild.
B) Gebruik maken van strategie:
De Romeinen waren slim en leerden al snel uit hun fouten. Na elke veldslag werden de beslissingen van de officieren herbekeken om na te gaan waar het fout liep of waar het eventueel beter kon. De Romeinen gebruikten hun omgeving goed en probeerden hun tegenstanders steeds naar een open grasveld te lokken. Daarnaast gebruikten ze verschillende formaties om hun tegenstanders aan te vallen of om zichzelf te verdedigen. De bekendste verdedigingsformatie is de testudo of schildpad-formatie.

Een andere tactiek was de "Divide Et Impera" tactiek. Hierbij zorgden de Romeinen ervoor dat er tussen hun vijanden onderling ruzie was, zodat ze zich niet zouden verenigen tegen de Romeinen. Vaak begonnen de vijanden elkaar onderling aan te vallen en moesten de Romeinen enkel afwachten.
Voorbeeld:
C) Een strenge discipline:
Binnen het Romeinse leger heerste er een strenge discipline. Vaak moesten de soldaten verschillende maanden of zelfs jaren in één kamp verblijven op een vreemd of vijandig gebied. Het was belangrijk dat de soldaten in bedwang werden gehouden. Elke soldaat had binnen het leger zijn eigen taak. Naast vechten op het slagveld moest er ook: wachten gehouden worden, vallen graven, koken,... . Voor luie soldaten was er geen plaats.
Hier kan je enkele tuchtregels van de Romeinen terugvinden:
Misdaden van een soldaat:
- Niet meewerken aan de verdediging van het kamp
- Vluchten tijdens een veldslag
- Negeren van een bevel
- ....
Straffen:
- Buiten de kampmuren slapen
- Doodstraf
- Zweepslagen + zwaar werk
- ...